خدمات اکتشاف معدن

 

Exploration یا اکتشاف مجموعه اقداماتی است هدفمند، که در نهایت منجر به نمایان شدن یک پدیده یا موارد بیشتر که در ارتباط با آن پدیده هستند، و به راحتی قابل لمس یا دیدن نبوند، میشود.

در معدن، آن پدیده ممکن است کانسنگ مس باشد و به همراهش در ادامه ی اکتشاف، نیکل، قلع، سرب و روی و ... نیز نمایان گردد، که همه ی این موارد بستگی به کیفیت اکتشاف دارد.

انسانها از گذشته های دور در عصرهای مختلف به شکلهای مختلفی از منابع زمین بهره برده اند. از حدود 4000 سال قبل از میلاد تا کنون با پیشرفت بشر این حرفه نیز پیشرفت زیادی داشته به طوری که هر چه از گذشته به سمت حال و آینده حرکت میکنیم اکتشاف مواد معدنی کاری دشوارتر می شود. زیرا زمانی مواد معدنی در سطح زمین به صورت رخ نمونهای بزرگ و کوچک اما نمایان، قابل دسترس و استخراج بود. ولی اکنون با پیشرفت جامعه ی بشری و به طبع آن پیشرفت تجهیزات و ماشین آلات اکتشافی و معدنی و نیاز روز افزون انسان به مواد معدنی و برداشتهای کلان از سطح زمین، تقریبا به جایی رسیدیم که میتوانیم ادعا کنیم که دیگر برای اکتشاف مواد معدنی و برداشت آن باید به لایه های عمقی تر زمین رجوع کنیم.

 اطلاعاتی در مورد جای گیری عناصر و مواد معدنی در زمین

 بعد از شکل گیری کره زمین که به صورت گوله ای آتشین بود، و تمام عناصر به صورت پراکنده و مخلوط در آن وجود داشت، با سرد شدن آن و آرام گرفتن در منظومه شمسی، میزان فراوانی عناصر در قسمتهای مختلف کره زمین متفاوت شد. که این موضوع تابع شعاع یونی، بار یونی، وزن مخصوص و دیگر خواص فیزکی و شیمیایی عناصر می باشد. دانشمندان چنین تخمین زده اند که از حدود 16 کیلومتر پوسته ی قاره ها، 95 درصد سنگها آذرین،4 درصد شیل، 0/75 درصد ماسه سنگ و حدود 0/25 درصد سنگهای کربناته است.

با توجه به اینکه درصد سنگهای رسوبی نسبت به سنگهای آذرین ناچیز است، لذا مقدار متوسط عناصر سنگهای آذرین برای مطالعه پوسته قاره ها مورد استفاده قرار گرفت. این کار توسط کلارک و واشنگتون انجام گردید. به این صورت که حدود 5159 نمونه از سنگهای آذرین نقاط مختلف پوسته ی قاره ها را برای مطالعه ی عناصر مختلف، تجزیه کردند و از این طریق مقدار متوسط عناصر سنگهای آذرین پوسته ی قاره ها را مشخص نمودند. که این مقدار متوسط بعدا به کلارک عناصر معروف گردید. در جدول زیر کلارک تعدادی از عناصر را آورده ایم :

عنصر

کلارک(%)

عیار معمولی در کانسارهای قابل استخراج(%)

ضریب غنی شدگی

آلومینیوم

8/13

30

3/7

آهن

5

25تا30

6_5

منگنز

0/1

35

350

کروم

0/02

30

1500

روی

0/008

4

500

مس

0/007

1

140

سرب

0/0016

4

2500

طلا

0/005

10_5

2000_1000

 

در شرایط عادی عناصر فاقد ارزش اقتصادی هستند و باید با ضرایبی افزایش یابند تا ارزش اقتصادی پیدا کنند. که در جدول بالا ضریب افزایش عناصر را نیز آورده ایم. در این جدول میبیند که فلزات آلومینیوم و آهن به دلیل بالا بودن میزان فراوانی آنها دارای ضریب افزایش کمتر از 7 میباشند در صورتی که ضریب افزایش طلا بیش از 1000 میباشد. عوامل موثر بر افزایش میزان متوسط عناصر به دو دسته ی درونی و بیرونی تقسیم میشوند : عوامل درونی شامل ماگماتیزم، دگرگونی و محلولهای گرمابی و عوامل بیرونی شامل کلیه ی تغییراتی است که به وسیله ی آب کره، هوا کره و زیست کره انجام می پذیرد. پس عوامل مختلفی در طی میلیونها سال، باید رخ داده باشد تا در قسمتهایی از کره زمین، ما بتوانیم مواد معدنی را با روشهای مدرن تر اکتشاف کنیم.

مراحل مختلف اکتشاف معدن

بر اساس تقسیم بندی جهانی که توسط سازمان ملل انجام گرفته مراحل مختلف اکتشاف شامل 4 مرحله ی :

·        شناسایی (Reconnaissance)

·        پی جویی (Prospecting)

·        اکتشاف عمومی(General Exploration)

·        اکتشاف تفصیلی (Detailed Exploration)

 می باشد. که در اولین جلسه شورای اکتشاف مطرح گردید و مورد تصویب قرار گرفته است.

از مهمترین مراحل اکتشاف معدن دو مرحله ی شناسایی و پی جویی معدن میباشد که شرکت ما در نظر دارد برای تسریع روند آن از تکنولوژی تصاویر ماهواره ای (سنجش از دور) استفاده کرده تا کارفرما خیلی سریعتر و با هزینه ای کمتر بتواند مناطق پر پتانسیل را در محدوده ی ثبتی خود شناسایی و وارد مراحل بعدی اکتشاف گردد. از دیگر خدماتی که در این بخش داده میشود تهیه ی نقشه های زمین شناسی و توپوگرافی، توسط تصاویر ماهواره ای در مقیاس های خواسته شده از سوی سازمان صنایع و معادن و همینطور تهیه ی مقاطع نازک و صیقلی و مطالعه ی میکروسکوپی آنها است می باشد.

برای اطلاعات بیشتر در مورد خدمات ارائه شده روی گزینه های زیر کلیک کنید :

انجام پروژه ی سنجش از دور و تهیه نقشه های مربوطه

تهیه نقشه های زمین شناسی و توپوگرافی توسط تصاویر ماهواره ای

 تهیه مقاطع میکرسکوپی و مطالعات میکروسکوپی

 

پکنتهرانآنکارالندنواشنگتن